Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szupercella(cellák)

2010.01.12

A konvektív előrejelzések jelentése

 

A konvektív előrejelzések, lehetőség szerint az események kialakulása előtt, maximálisan 24 órás időelőnnyel készülnek általában 24 óra +/- 6 óra időtávra. Az aktuális konvektív előrejelzés még a jelzett események előtt, illetve közben is frissülhet, ha a folyamatok alakulása vagy újabb modell eredmények ezt megkövetelik és a frissítéshez szükséges idő az oldal szerkesztőinek rendelkezésére áll.

Figyelem! A szupercella.hu konvektív előrejelzése tájékoztató jellegű információ, nem hivatalos riasztás. A hivatalos riasztás az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján http://met.hu/hunalarm/ oldalon érhető el. A veszély-fokozatokban és az azokhoz kapcsolódó szövegekben foglalt események nem számítanak tényállításnak, nem minősülnek közveszéllyel való fenyegetésnek, mindössze a saját véleményünket formálják meg az időjárás lehetséges alakulásáról. Mindenkinek saját felelőssége, hogy mennyire veszi ezt figyelembe.
A konvektív előrejelzések szöveges formában készülnek, amit a folyamatok várható hevessége és azok területi lefedettsége alapján 4 kategóriába sorolunk. (Felhívjuk a figyelmet, hogy a szupercella.hu által felállított kategóriák különböznek az Országos Meteorológiai Szolgálat és az ESTOFEX által használt kritériumoktól.) Besoroláskor a heves, illetve szignifikáns események definícióit is felhasználjuk, amelyek a következők:

-Heves esemény:
90 km/h feletti széllökés
és / vagy
2 cm átmérőjű jég
és / vagy
F0, F1-es tornádó előfordul


-Szignifikáns heves esemény:
120 km/h feletti széllökés
és/vagy
5 cm átmérőjű jég
és/vagy
F2-es tornádó előfordul

 

Kategóriák:

 


Nem várható heves esemény, de a többfelé felhőszakadással (>50 mm/3h) kísért zivatarok hirtelen árvizet okozhatnak.

Jellemző események:

Nagyobb területre jellemző lassan áthelyeződő és/vagy nagy csapadékintenzitással járó cellák, a domborzati viszonyokból adódóan hirtelen árvizet okozhatnak. Itt általában olyan meleg, nedves szállítószalaghoz kapcsolódó eseményekről van szó, amelyek igen nagy csapadékkal járnak (mkk, cmkr), de heves eseményt nem okoznak.


Ha várható legalább egy-két heves esemény, de a heves események várható előfordulásának maximuma nem haladja meg Magyarország területének 1/3-át ( <= 1/3) és sehol sem várható szignifikáns heves esemény.


Jellemző események:

Nem mezociklonális tornádók, amelyek F0, vagy F1 erősségűek. Erős multicellás zivatarok és / vagy szupercellás zivatarok, amelyek heves eseményeket produkálnak. Downbursthoz, mikrobursthoz kapcsolódó heves események.


Ha a várható heves események területi lefedettsége meghaladja Magyarország területének 1/3-át ( > 1/3) és legalább egy-két szignifikáns heves esemény is előfordulhat.


Jellemző események:

Heves, vagy szignifikáns jelenségeket produkáló zivatarok (döntően szupercellák). Olyan nem mezociklonális tornádók, amelyek az F2-es erősséget is elérhetik. Downbursthoz, mikrobursthoz kapcsolódó heves események.


Ha Magyarország egész területén heves események kialakulására számíthatunk vagy szignifikáns heves események várhatóak legalább fél Magyarországnyi területen ( >= 1/2 ).


Jellemző események:

Vonalba rendezett döntően szupercellákból álló vonal Magyarország egészén történő átvonulása, vagy az ország területén sokfelé döntően szupercellás konvekció előfordulása. Magyarország területének legalább felében több helyen szignifikáns heves események várhatóak (kizárólag szupercellás konvekció).

 

A mappában található képek előnézete Húrrikánok

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

noemi135@gmail.com

(Popovics Noémi ( Arno) , 2010.01.12 18:03)

Jó lett a blogod :)